De onzin van 2G

Laat ik voorop stellen dat een ‘2G systeem’ een vorm van vaccinatiedwang is, voor mij persoonlijk moreel onaanvaardbaar en in strijd met de eed die ik als arts heb afgelegd. Maar voor alle schade die het zal doen aan individuen én onze samenleving, zal het ook weinig opleveren. Inmiddels is de meerderheid van de Covid-19 patiënten in ons ziekenhuis gevaccineerd, en dit percentage neemt elke maand toe. Zelfs een effectief 2G systeem heeft dus weinig effect op de belasting van de zorg, nog minder als je mee weegt dat veel besmettingen thuis plaatsvinden, en vooral jongeren zonder risicofactoren in hun vrijheid worden beperkt.


Wat wel zou helpen is de financiële/logistieke middelen die nu worden gebruikt voor dwang en controle inzetten om de zorg te versterken. Op de korte termijn: meer handen aan bed om taken van verpleegkundigen over te nemen, en zorgen voor betere doorstroom van patiënten naar huis (evt met zuurstof) en naar andere zorginstellingen. Op de lange termijn: investeren in op- en afschaalbare capaciteit zodat seizoensgebonden infecties de reguliere zorg niet beïnvloeden. En even belangrijk, in plaats van alles inzetten om de laatste 15% onder druk te vaccineren, hadden we twee maanden geleden een booster prik beschikbaar kunnen stellen voor kwetsbaren die het willen. Hiermee hadden we mogelijk veel leed kunnen voorkomen.


De schade van vaccinatiedwang is veel groter dan de meeste artsen zich nu realiseren, en er dreigt opnieuw een grens te worden overschreden. Er is enorm werk nodig om onze zorg ‘pandemiebestendig’ te maken, dit vraagt echt leiderschap, openheid, samenwerking en moed, niet dwang en uitsluiting van mensen. Ik weet dat vele in de zorg niet achter dit 2G voorstel staan, maar zwijgen is ook een standpunt innemen.

Met Ad Verbrugge van De Nieuwe Wereld besprak ik dit onderwerp in meer detail.

'Ook de coronacijfers wijzen nu op onzinnigheid van 2G.' Een gesprek met Jona Walk. - De Nieuwe Wereld

Previous
Previous

Solidair is geen QR

Next
Next

Pandemiebestendige zorg