‘De basis’: Waarom vaccinatie niet zal leiden tot het verdwijnen van het coronavirus

In februari 2021 schreef ik samen met een collega arts-microbioloog een stuk voor het Medisch Contact waarin wij stelde dat breed vaccineren met de huidige coronavaccins niet zou leiden tot het verdwijnen van het virus (de klassieke ‘groepsimmuniteit’), wat wel door vele artsen en politici wordt beloofd. Helaas heeft het Medisch Contact ons stuk niet gepubliceerd. Echter, nadat vergelijkbare standpunten verschenen in een aantal internationale top-tijdschriften, besteedde ze recent wel aandacht aan onze overwegingen in de vorm van een interview (lees het interview hier).

Voor de geïnteresseerden post ik hier ook ons eigen schrijven: ‘Groepsimmuniteit tegen SARS-CoV-2 middels vaccinatie is geen haalbare kaart’.

Naar aanleiding van dit stuk, en een interview in de De Gelderlander, werd ik uitgenodigd door Ad Verbrugge bij De Nieuwe Wereld. Hier kreeg ik de ruimte om uitgebreid te vertellen, in taal begrijpelijk voor leken, waarom ik zeg dat de eigenschappen van dit virus en deze vaccins betekenen dat vaccinatie een individue kan beschermen maar weinig zal bijdragen aan het bereiken van ‘groepsimmuniteit’.

Bekijk het hele filmpje op YouTube!

Previous
Previous

Nachtduiken en coronavaccins

Next
Next

Vaccineren: voor jezelf of voor elkaar?